Over mij

 
Foto: Joost van den Broek / 2004

Foto: Joost van den Broek / 2004


Irma Bulkens Fotografie 2005 - heden

 

Ik maak foto's met een heldere, krachtige, Nederlandse look & feel.

Scènes uit het dagelijks leven, gezin & opvoeding, onderwijs en zorg, maar ook redactioneel en zakelijk portret. Ik fotografeer voor mensen en merken; bladen, kranten, tijdschriften, retailers, organisaties voor zorg & welzijn, uitgevers en scholen. Visuele identiteit in een tijd waarin beeldvorming belangrijker is dan ooit.

Kamperen met ZEEMAN, merkcampagne, 2015-2017

Kamperen met ZEEMAN, merkcampagne, 2015-2017

Mijn werk kenmerkt zich door échte betrokkenheid. Een scherpe blik, humor en de wereld om ons heen nét iets mooier maken. Ik houd van het contact met de mensen voor mijn lens, maar ook van de samenwerking met creatie, reclamebureau's, styling, visagie, licht, geluid. Van een portret op locatie, te maken binnen een half uur, tot groots uitgepakte campagnes waarin geen enkel detail over het hoofd is gezien. Het vertalen van de wens van een opdrachtgever naar sterk beeld dat communiceert.

Mijn vrije werk - voornamelijk gemaakt met analoge midden- en grootformaat camera's - is de serieuze equivalent; meer sober of 'slechts' sfeervol. Verkenningen in de openbare ruimte, stilleven, landschap, locatie en portret, in de vorm van documentaire series of enkel beeld. Zelfgekozen thema's, onderwerpen en projecten. Slow photography pur sang.

Jan, Circus Herman Renz, portretten in de coulissen van de laatste circusjaren, 2012

Jan, Circus Herman Renz, portretten in de coulissen van de laatste circusjaren, 2012

Naast fotografie houd ik me bezig met de productie van fotografie, met de ontwikkeling van creatieve concepten, beeldadvies bij visuele identiteit en gebruiksadvies bij de toepassing van fotografie. De laatste jaren richt ik me ook af en toe op de productie en realisatie van bewegend beeld. Van een informatievideo om de communicatie tussen school en ouders te verbeteren, tot cinemagraphs op de banner van een website, die zich daardoor instant onderscheidt. Ik heb een netwerk van mensen met specifieke expertises op het gebied van productie, beeldbewerking, modelcasting, etc. waarmee ik samenwerk indien een opdracht dat vraagt.

Ik geef les op basisscholen als kunstvakdocent mediakunst en ik werk graag aan community art projecten met fotografie als medium.

Groep 8, basisschool De Vijfhoeven, opdracht optisch bedrog

Groep 8, basisschool De Vijfhoeven, opdracht optisch bedrog

Ook geef ik workshops en cursussen fotografie aan beginnende en gevorderde amateurfotografen, verzorg ik gastlessen over ondernemerschap en begeleid ik studenten van diverse fotografie-opleidingen op MBO en HBO-niveau tijdens praktijkstages.

 

Opleidingen

Fotoacademie Amsterdam, 2002 - 2005 cum laude

Lerarenopleiding Handvaardigheid&Tekenen, Nijmegen, 1992 - 1998

Vertegenwoordigd door Hollandse Hoogte, Amsterdam, 2007 - 2018

Vertegenwoordigd door de Beeldunie, Amsterdam, 2018 - heden