In de lessenreeks ‘Kijk!’ leren kinderen met behulp van fotografie bewuster kijken.

Zowel naar zichzelf, naar anderen en naar de wereld om zich heen. Door de inzet van 15 camera's, een digibord en een printer in de klas kunnen 30 leerlingen tegelijk aan de slag als fotograaf. Met weinig woorden, veel visuele instructie en inspirerende werkvormen, is Kijk! al geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar.

Kijk! in de klas kan worden ingezet in groepen waarin bewust aandacht wordt besteed aan het creëren van een goed pedagogisch klimaat. Het medium fotografie kan ondersteunen bij ontmoeten, werken aan zelfvertrouwen en samen leven, maar ook bij specifieke onderwijsvragen.

Kijk! in de klas sluit aan bij de grote behoefte van kinderen en jongeren aan visuele communicatie. Zij maken deel uit van een zeer visueel ingestelde generatie.

Kijk! in de klas brengt het maken van, kijken naar en (mis)interpreteren van beeld als onderwerp.

Bij community art staat de verbinding tussen kunst en samenleving centraal.

Het is een kunstdiscipline, die artistieke kwaliteit heeft en een maatschappelijk belang dient. Dit gebeurt door kunstenaars, organisaties en buurtbewoners samen te laten werken en het doel ervan is onder meer nieuwe duurzame connecties in een wijk creëren. Community art is bedoeld om de leefbaarheid in buurten te verbeteren, doelgroepen te empoweren en/of de identiteit van een gebied te versterken.

 


Wijkkijken, Componistenbuurt, Oss, 2013 - 2014

In samenwerking met woningcorporatie Brabant Wonen realiseerde ik een buurtcultuurproject in de componistenwijk in Oss. Observaties met de camera, van spelenderwijs naar steeds meer inhoudelijk. Aanbellen bij een vreemden, gluren bij de buren, kennismaken met de ander, het onbekende verkennen. Vertrouwen op jezelf en op de ander. Delen wat je ziet, erover praten, ernaar kijken. Een verse blik op de eigen wijk. Met andere ogen.

Workshops fotografie, videoportretten, een expositie in de wijk, op wijksafari, ansichtkaarten, quotes, ontmoeting, dialoog. En uiteindelijk genomineerd voor Buurtcultuurproject van het jaar 2014. Wijkkijken werd tweede.

 

Met Wijkkijken in de finale van de Buurtcultuurprijs 2014. Omroep Buurtgeluk maakte een filmpje van één van de activiteiten; kinderen uit de Componistenbuurt gaan met de camera op bezoek bij het verzorgingshuis in de wijk (derde item; na Adelheid :-)


Kijk die Wijk, Gestelse Buurt, 's-Hertogenbosch, 2009 - 2011

Levensgrote foto's op 5 flats in de Gestelse Buurt in 's-Hertogenbosch en boekje bladeren.

 

Tomaatjemee? Bazeldonk, 's-Hertogenbosch, 2008